Viniyoga


Wat is yoga?

Voor de meeste Westerlingen beperkt Yoga zich nog te vaak tot het beoefenen van soms ingewikkelde lichaamshoudingen die doen denken aan turnoefeningen. Gelukkig begint het bewustzijn te groeien dat het in wezen gaat om verbondenheid beleven met adem, relaxatie en meditatie. Dit brengt de beoefenaar dichter bij meer lenigheid, vitaliteit en rust.

De Yoga beoefenen in al zijn aspecten gaat echter veel verder. Eigenlijk is het een complete levensleer die een progressieve verbetering van de levenskwaliteit beoogt, en dit op alle vlakken.

Door regelmatige beoefening van yoga vanuit ontspannenheid en dus zonder enige vorm van competitie met zichzelf of de omgeving, komt men dichter bij een antwoord op de meest fundamentele vraag: “Wie ben ik eigenlijk?” Het antwoord op deze vraag komt vanuit het diepst van jezelf, onafhankelijk van eender welke overtuiging, zienswijze of levenssituatie.

yoga-nidra-lier

En wat is dan Viniyoga?

Viniyoga is een bijzondere yogabenadering die zeer geschikt is voor de doorsnee westerse mens van deze tijd. Er wordt daarbij steeds rekening gehouden met eigen behoeften en beperkingen.

Viniyoga situeert zich binnen twee grote tradities. Het onderricht van de Yoga Sutra’s van Patanjali – bekend om zijn achtvoudige yogapad – en van relaxatie en meditatie, volgt de traditie van de Himâlaya’s van Swami Rama en voortgezet door Swami Veda Bharati. Het technisch onderricht van de âsana’s is gebaseerd op de traditie van T. 
Śhri Krshnamãcãrya. Zijn zoon T.K.V. Desikachar introduceerde de naam Viniyoga. Het sanskriet woord “Vini” staat voor ‘juiste toepassing’, waarbij men rekening houdt met de verschillende kenmerken van het individu, zoals leeftijd, geslacht, beroep, conditie, … Viniyoga laat toe de oefeningen aan te passen aan de beoefenaars. Het is een doelgerichte en verantwoorde manier van yogabeoefening, waarbij de beoefenaar centraal staat. Je haalt het meeste voordeel uit yoga wanneer je kan oefenen binnen je eigen mogelijkheden.  Het gaat dus om goed ‘luisteren’ naar het lichaam, veel meer dan het willen bereiken van een “ideale vorm” ten koste van diep lichaamsbewustzijn.

“Het is niet de persoon die zich moet aanpassen aan de Yoga, maar de Yoga die moet aangepast worden aan de persoon.” Śhri Krshnamãcãrya


viniyoga

 

Deskundige begeleiding

Ann Van Engeland (°1967)  

 • Gediplomeerd Yogadocente
 • Gevormd in de traditie van de Viniyoga en van de Himãlaya’s (Flor Stickens, Viniyoga Vormingsschool)
 • Lid van de Yogafederatie

Eerst werd Ann opgeleid in de biologische wetenschappen, met aanvullende studies in de humane wetenschappen. Een vierjarige integrale therapeutische opleiding in de Educatieve Academie (Berchem) gaf haar de nodige tools om met individuen en groepen op dieper niveau via creatieve werkvormen aan de slag te gaan. Training van teams in de sociale sector en individuele coaching van zorgverleners is ondertussen een vast engagement naast haar deeltijdse onderwijsopdracht in OKAN. Daarnaast mocht zij vanuit haar vijfjarige opleiding als yogadocent haar jarenlange passie voor yoga verdiepen dank zij de wekelijkse yogalessen voor beginners en gevorderden, en via regelmatige bijscholingen en workshops.

Ann laat zich inspireren door de natuur, haar man Bruno en haar zelfbewuste dochters Sarah en Mirthe, echte ontmoeting van zielsgenoten over heel de wereld, helende muziek, gezonde voeding en beweging (naast yoga vooral wandelen, fietsen en zwemmen), wellness, wijsheidsliteratuur en de stilte.

 

ann-van-engeland-tuintempel

Naoussa Wauters (°1980)

 • Vijfjarige opleiding tot yogadocent in de traditie van de Viniyoga en van de Himãlaya’s gevolgd, gestart met de driejarige nascholing bij Flor Stickens (Viniyoga Vormingsschool).
 • Lid van de Yogafederatie

Naoussa is opgeleid als Sociaal Cultureel Werker. Nadat ze haar zoon Mathis en dochter Gitte kreeg, heeft ze een lerarenopleiding gevolgd. Sindsdien geeft ze les in Centrum Basiseducatie LIGO in Lier. Naoussa is al meer dan 20 jaar geïnspireerd door het Hindoeïsme via haar Indische meester Swami Premananda. Sindsdien gaat ze verder in haar zoektocht naar wie ze werkelijk is.

Dankzij een meditatiecursus waar ik eerder ‘toevallig’ terecht kwam in 2002, ben ik voor het eerst in contact gekomen met ‘de weg naar binnen’ (yoga). Deze ervaring heeft een heel sterke indruk op me nagelaten. Het verlangen om steeds weer naar die stilte in mezelf terug te keren, heeft me niet meer losgelaten doorheen de jaren die volgden. Buiten de meditatie, ben ik toen ook gestart met dagelijks de groet aan de zon te doen. Toen ik enkele jaren later wekelijks hatha yoga bij Rama Saenen volgde, had ik algauw de droom om ooit yoga te onderwijzen.

Viniyoga is voor Naoussa een geschikte weg om tot meer verdieping te komen. Naast de verdieping in de filosofie van de sutra’s en de kennis van âsana’s via de nascholing bij Flor Stickens, is ook het zingen van mantra’s en Indische liederen, begeleid door haar harmonium, een belangrijke bron van inspiratie voor haar verdere spirituele groei.

“Laten we proberen het beste in elke mens te herkennen, de ander in het best mogelijke licht te zien. Deze instelling brengt direct een gevoel van nabijheid voort, een soort genegenheid, een verbinding.” Dalai Lama


Lesmomenten

Start-to-yoga

In een opeenvolgende lessenreeks wordt de basis aangeleerd voor een goede yogapraktijk. De lessen kennen een progressieve opbouw. In de lessen wordt gewerkt aan het uitbouwen van een volwaardig en gevarieerd oefenschema.
 Bij de âsana’s worden veel aandachtspunten (bhâvana’s) meegegeven, waardoor deze yoga een goede hulp is om de gedachten tot rust te brengen. Uiteindelijk is het de bedoeling om stapsgewijs via âsana’s (lichaamshoudingen), prânayâma (ademhalingstechnieken) en meditatie de innerlijke stilte te leren ingaan. 

Je kan komen kennismaken a.h.v. een pakket van 5 lessen aan 65€, zodat je jezelf alle kansen geeft om deze yogavorm degelijk te leren ontdekken. Nadien kan je beslissen om de reeks mee verder te gaan. 

De lessenreeksen worden doorheen het jaar aangeboden in twee keer een reeks van 18 lessen. De nieuwe lessenreeks start op woensdag 24 januari 2024.  

 • Woensdag van 18.15u. tot 19.45u.
 • Meebrengen: losse kledij, flesje water, alle materiaal is aanwezig in de yogaruimte.
 • Je kan steeds een les inhalen op een ander tijdstip dan je ‘vaste lesmoment’

Niet-beginners/gevorderden

Deze lessenreeks is geschikt voor mensen die Viniyoga voor beginners gevolgd hebben, of elders de basisprincipes van yoga meekregen, of op andere wijze met lichaamsbewustzijn hebben gewerkt (thai-chi, dans, ….). 

Deze lessen zijn een verderzetting van de aangeleerde technieken in de beginnersreeks. In de lessen voor gevorderden beogen we, eerder dan meer ‘doen’, meer bewustzijn van houding, adem en aandacht vanuit bewust ‘zijn’.
 Een oefenschema bevat onder meer een verdere uitbouw en variaties van reeds vertrouwde âsana’s of yogahoudingen, gevorderde technieken van prânayâma (ademtechniek), gevorderde relaxatietechnieken en uitbreiding van stiltemomenten door concentratie (dharânâ) en meditatie (dhyâna)

De lessenreeksen worden doorheen het jaar aangeboden in twee keer een reeks van 18 lessen. De nieuwe lessenreeks start op maandag 22 januari 2024

 • Maandag van 20u. tot 21.30u.
 • Woensdag van 20u. tot 21.30u.
 • Meebrengen: Losse kledij, flesje water, alle materiaal is aanwezig in de yogaruimte.
 • Je kan steeds een les inhalen op een ander tijdstip dan je ‘vaste lesmoment’.

Extra lesaanbod voor iedereen

Zaterdagochtend van 8.45u. tot 10u.  Deze lessen zijn er voor

 • wie vrijblijvend een losse les Viniyoga wil proeven. (15€)
 • al wie af en toe het weekend wakker en met een blij gemoed wil starten aan de hand van een 5-beurtenkaart (65€)
 • wie betaalde voor een half of een heel jaar en een gemiste les wil inhalen (gratis).

Let op: kondig je komst op zaterdagochtend minstens een dag op voorhand aan via tuintempel.lier@gmail.com of 0485 231090 !  Eerder uitzonderlijk kan een zaterdagles immers niet doorgaan omwille van een dagworkshop.

 

______________________________________________________________________________________

Betaling 

Betalen voor een lessenreeks kan contant bij aanvang van jouw eerste les van de reeks of op rek.nr. BE96 9730 9966 4605 op naam van Ann Van Engeland. 

Je betaalt 235€ per reeks van 18 lessen, of slechts 395€ i.p.v. 470€ voor het hele jaar (36 lessen).  Je mutualiteit betaalt ook een deel terug vanaf 10 lessen. 

Is het financiële aspect een obstakel? Neem gerust contact op, dan vinden we samen een oplossing. Ook voor senioren en jongeren stellen we graag een aangepast tarief voor. 

 

naoussa-wauters-viniyoga